Vad gör man i ensamheten och tystnaden i Lainio?, frågade en storstadsbekant. Jag blev tvungen att tänka efter en stund.

Ja, vad gör vi?,  funderade jag. Det är inte så lätt att sätta ord på något som är så kärt för oss. Ord blir så lätt föremål för värderingar som inte alltid ger en rättvis bild.

Tystnaden måste upplevas på plats ... går inte att beskrivas med ord, sa jag till den något skeptiske storstadsbon. Han tittade på mig: "Du skulle aldrig kunna jobba på ett turistföretag som försäljare", sa han

Nej, att bli försäljare var nog aldrig Guds mening med mig ... även om jag med skiftande resultat prövat på yrket under min tidigare yrkesverksamma tillvaro. Som försäljare måste man kunna tala för varan och vara trovärdig även om det sitter ett antal dolda rävar bakom örat.

Förstå mig rätt för jag vill inte på något sätt framstå som hederligheten själv för nog kan även jag tulla på sanningar i vissa särskilt trängande lägen. Som för häromsistens när jag utan skammens rodna på kinderna förklarade för Irene att jag bara köpt en godispåse och inget annat när jag i själva verket köpt tre! och som grädde på moset en påse chips😀Lögn som lögn ... stor eller liten,spelar mindre roll. Men Irene, vis av erfarenhet, genomskådade sin lögnaktiga bättre (eller kanske hellre sämre) hälft drog under strängt befäl sanningen ur mig, vilket i och för sig gick fort. 

Tänk så lätt det är att halka på sanningen. Ovan kan synas som en trivial händelse ... men ändå och själv borde jag nog tänka på devisen: "Tala alltid sanning, det kan göra ont med den gör dig fri"😀

F.ö, blir jag blir allt på min vakt när någon under en diskussion uttrycker:" Ärligt talat etc,etc" Men det är ett annan blogg som jag återkommer till.

Veckans höjdpunkt var annars att min släpvagn äntligen klarat besiktningen efter tre tidigare försök och reparationer däremellan. Men nu är den som ny och det är två år till nästa besiktning och nya bekymmer.

Under veckan som kommer åker jag de dryga trettio milen till Bok&Bläck i Boden. Boden har torsdags kvällsöppet i alla butiker i Gallerian mellan 18-20 och under den tiden signerar jag mina böcker till skönlitteraturintresserade Bodensare.Det ska bli kul ... Hälften av mig (fadern) kommer från Boden med omnejd ... bara det gör resan värd.

Lasse

 Ikväll lyste solen vackert över gård, uthus och den björk jag transporterat från skogen.

 Än står vissa slåtterlador kvar och vittnar om en svunnen tid.

Det välpreparerade skidspåret löper från byn och följer Lainioälven nedströms. Fantastiskt njutningsfullt att i ett fint spår och i ensamhet skida fram i en tyst skog.