Julhelgerna är över, huvudet är tomt men magen är full. Trött är jag också vilket har att göra med sena kvällsvanor och tidigt uppstigande, jag får skylla mig själv. Enligt vetenskapen bör man sova cirka 7 timmar per natt för att hinna hjärnan skall hinna göra de-fragmentering av allt vi belastat de små grå med under dagen för att på så sätt skapa mer ledigt utrymme, rensa undan och skapa struktur. Bra vore även, och nu pratar jag utifrån ett eget perspektiv, om hjärnan under sömnen kunde återupprätta alla brustna länkar eller iaf snabba upp accessen på de länkar som fortfarande funkar till de saker jag så väl behöver komma ihåg i mitt vardagliga liv. Det har med åren börjat bli trögare på den fronten.  

Otto von Bismarck, Tysklands riksmarskalk och tillika general under den senare delen av 1800-talet, hade för vana att alltid sova på saken innan han fattade ett viktigt beslut…”jag sover på saken” sa han då alltid. Inte så dumt vid närmare eftertanke för jag tänker på de gånger som jag alltför snabbt fattat beslut som jag bittert fått ångrar. Hade jag bara haft tålamod att ”sova på saken” så är jag övertygad att beslutet skulle ha varit betydligt bättre förankrat i mig själv…..alltså inte så säkert att det hade blivit ett bättre beslut, men jag hade känt mig betydligt tryggare i mitt beslutsfattande. Det här gäller ju inte alla tusentals beslut jag dagligen fattar för att överhuvudtaget fungera. Om det nu inte skulle funka att jag ”sover på saken” oavsett hur mycket jag än försöker så brukar jag rådfråga frugan, hon vet alltid bäst, det är säkert.

Nedan visar hur jag intagit halvliggande ”power nap” ställning i ett försök att låta magen få den ro den behöver för att smälta den myckna julmaten. Här är det alltså inte frågan om att ”sova på saken” därför att hjärnan har varit i ”idle mode” sedan julaftonen….inga som helst tankar på att fatta något litet eller stort och livsavgörande beslut överhuvudtaget….ganska skönt m.a.o.

 

Umgänget med familjen dvs Jenny, Alexander, Jackson och Esther har varit helt fantastiskt under den vecka som gått sen vi kom till storstan, och det fina är att vi får fortsätta umgänget i ytterligare en vecka innan det åter bär av till de djupa norrländska skogarna.

Nu stundar en nyårshelg som väderleksmässigt, enligt prognosen, blir varm där vi befinner oss. Med varmt i detta fall menas 3-5 grader plus….inget att jämföra med de jag ser från vänners hälsningar i Thailand och på Bali. Fast vi har de senaste dagarna haft ner mot -10 så de kommer att göra skillnad. Tyvärr försvinner väl snön som inramat den gångna julen så fint.

Just nu känner jag mig osäker på om jag skall skicka denna blogg ikväll……eller om jag skall sova på saken…..frugan sover så jag kan inte rådfråga henne….jag chansar, här kommer den!

Gott Nytt År,

Lasse