I morgon går vi in vår sista veckas vistelse i Tystnaden innan vi sätter oss på nattåget till Stockholm och Platån. Vi blir borta från skogstillvaron i två månader vilket innebär att när vi åter beträder vår nordliga breddgrad är marken täckt av snö. Under dess täcke vilar då sommaren och höstens alla vedermödor i tryggt förvar, likt en undangömd påminnelse av all slit och strävan gårdsfolket lagt ned.

I skrivandets stund lyssnar jag till Bach Matteus passion, vilket är en av mina favoriter när jag skriver. Under de gånger jag haft förmånen att leda skrivarkurser brukar vi bl.a. prata om utformningen av skrivplatsen: Var skriver vi? Hur bör skrivmiljön vara? Lyssnar vi till musik eller ska det vara tyst? Mobil och mail "off eller on" o.d. Allt givetvis individuellt och själv föredrar jag som sagt att lyssna till klassisk musik och skriver helst hemmavid (Tystnaden eller Platån). Men, om jag känner att något måste på pränt så kan jag lika gärna fatta pennan på ett fik, tåg, flyg eller annan plats.

Ja, ja så kan det vara och så är det i alla fall för mig. Just nu inväntar jag min redaktör Eva-Karins kommentarer, rättningar och ändringsförslag till det manus (Berget, staden och kärleken) hon ska ta sig an. Det är lika spännande varje gång att sätta igång med korrekturgranskningen. Jobbigt? Absolut! Men likväl lustfyllt och det hägrande målet finns där, att åter få hålla den tryckta boken i sin hand ... då kan man stå ut med en redaktörs kritiska granskning av ens text, för hon vill mig väl och ett har jag lärt mig under de år jag skrivit: "Min redaktör har alltid lite mer rätt än vad jag har", så det är föga lönt att streta emot, även om jag själv anser att det är ett "Masterpiece" jag satt i hennes händer ... för det är aldrig det mästerverk jag trodde mig ha åstadkommit, vilket jag blir väl medveten om redan under den första rundan av granskning. Men, det är nog så det måste vara för att kunna utvecklas som författare, eller för den delen att utvecklas inom vilket gebit det än må vara.

Veckan som kommer blir för övrigt att städa undan redskap, maskiner och allt bråte jag låtit ligga utspridd under mitt byggarbete med skrivarstugan. I morgon levererar jag 40 st böcker till Kiruna bokhandel (omfattar alla titlar) vilket är himla roligt. Kul att läsekretsen uppskattar det jag skrivit vilket stimulerar mig att fortsätta och redan innan min femte bok har släppts så gror ett par nya idéer i mig.

Officiell release för min nya bok blir söndagen den första advent på Kiruna bokhandel (mer om detta kommer att annonseras längre fram). Innan dess så ska vi på bokmässan i Göteborg (27/9-29/9 för min del). Kolla gärna på förlagets Youtube video som jag har inkluderat. Därefter blir det stipendiat vistelse i Vindeln i dagarna fem med bl.a föreläsning för elever och författarkväll arrangerad av ABF/Biblioteket i Vindeln och möjligtvis en kvällstillställning i Vännäs.

Avslutningsvis vill jag tacka Kjell Törmä för de Kiruna bilder han försett mig med varav vi kommer att välja en som bokomslag. Stor tack även till Curt Persson för granskningen av den prolog som inleder romanen.

Ha det gott i höstmörkret,

Lasse