En kråka sitter uppflugen på en antenn på hustaket mitt emot vår lägenhets uteveranda, och skrattar åt mig. Kan den gott göra, det bjuder jag på denna tillsynes vackra och varma måndagsmorgon. Anlände till vår lägenhet på Igelboda platån i Saltsjöbaden sent i går eftermiddag efter ett visst kaos både i väg och spårbundna transporter, orsakad av ett ordentligt åskoväder över Stockholm med stora översvämningar som följd.

Nåväl, nu sitter jag alltså i den tidiga morgontimmen på uteplatsen efter att ha ätit min grötfrukost och inmundigat ett par koppar kaffe och förbereder mig inför dagens arbete på vårt Solna kontor.

Veckan som gick bjöd åter, väderleksmässigt, på ett överflöd av sol och värme. Sommaren har verkligen inte tappat greppet utan gassar på med det ena högtrycket efter det andra. Lite åskväder med tillhörande regn hör till, bra inte minst för växligheten skull.

Vi började sistlidna vecka med vår, sedan år tillbaka, sedvanliga jordgubbsplockning i Rödupp. 26 kg fina bär, av kvaliteterna Polka och Rumba, plockades under ett par timmar. Plockandet går väl ann men rensandet av bären är ett tålamodskrävande och tidsödande arbete. Går inte att jäkta sig igenom uppgiften. Vart och ett av dessa tusentals bär skall rensas, för att sedan sockras och förpackas i plastpåsar och frysas in. I år hamnade uppgiften på undertecknad och efter tre timmars idogt arbete var alla bär rensade, förpackade och infrysta. Fast inte riktigt alla. Ett flertal färska gubbar mumsade vi i oss tillsammans med grädde och ytterligare några kom att användas i en jordgubbstårta som avnjöts i goda vänners lag senare under veckan.

Nu står vårt hopp till att det även blir hjortron. Utsikterna är dessvärre inte gynnsamma där vi normalt brukar plocka, så vi får kanske söka oss upp till stugan i Maunu och den hjortronsäkra Mannavuoma, eller som ifjol anlita duktiga hjortronplockerskan Julia Närvä…..vi får se.

För att ytterligare öka på kroppens förråd av de nyttiga antioxidanterna så blir det även några dagars plockande av blåbär. Bären lär vara ett av skogens allra nyttigaste. Bra för synen, bra för minnet (vilket även jordgubbar och spenat är), bra för magen och mycket annat. Innehåller även många nyttiga mineraler och mycket C-och B vitaminer, och är tillika Björnens främsta livsmedel vilket ju ger en viss kvalitetssäkring.

Därefter, i september, så bär det av till lingonskogen. Lingon är mitt favorit bär. Går lätt att plocka och kan användas till det mesta. Är dessutom rik på antioxidanter och lär motverka fetma…åtminstone på möss, enligt forskningen.  Försök på människan står i tur för att undersöka huruvida detta bär motverkar fetma. Skall bli intressant att följa.

Men, allt ovan sagda är på något sätt underordnat nöjet att få ge sig ut i skog och på myr(fast jordgubbarna plockades i välansade jordgubbsland) för att plocka dessa läckerheter som oavsett sina vetenskapliga företräden smakar utsökt, i en av bär törstande mun.

Veckan som just har inletts är för en del av oss första dagen på jobbet efter semestern. Själv jobbar jag 50% och har det så beviljat att jag kan jobba hemifrån eller från något av företagets kontor så ”semester” tar jag när så behövs. Just nu är jag i Stockholm och kommer att arbeta på vårt Solna kontor och åker åter tillbaka till lugnet och tystnaden på torsdag.

Ha det bra och ät mycket bär, det är nyttigt men framförallt gott!

Lasse
Bänk efter bänk med fina bär

 


 

Miss Piggy heter denna skapelse till fågelskrämma!