Fjärde advent har vi lämnat, utan större saknad, och vi befinner oss nu i dan före dan. Det är samma regniga gråväder som under de senaste veckorna fast en viss förbättring, om än kallare, är att vänta de närmaste dagarna. Men, som tur är ser det inte ut att bli en vit jul och vi hoppas att det stannar därvid. Snön får gärna lysa med sin frånvaro under denna vinter, i alla fall under vår vistelse på Platån.

De stora ämnena såsom meningen med livet och vår stund på denna jord brukar vara något att reflektera över när ännu ett år snart är till ända. Men, i detta nödens år där Corona pandemin förmörkat vår vardag har det i mångt och mycket varit en fråga om att göra rätt. Meningen med livet och annat skenbart personligt upplyftande har fått anstå. Nu är det som sagt överlevnad som gäller. Att hålla avstånd, tvätta händerna, undvika mammons tempel och för övrigt följa myndigheternas råd och rekommendationer. Vi följer så gott vi kan allt detta och ondgör oss på sociala medier över människor bristande ansvar när vi upptäcker att det finns de som struntar i förhållningsreglerna. Så har det nog alltid varit. ”Vi ser flisan i vår broders öga men inte bjälken i vårt eget."

Men, inget ont som har något gott med sig, brukar man säga. Vi har, tyvärr något sent kan man tycka, upptäckt att denna tid av avhållsamhet från livets glam och gamma och livet i vår självpåtagen karantän gett oss ett nytt perspektiv på vårt leverne. Visst saknar vi den nära kontakten med vänner och bekanta, men samtidigt har kontakten och samvaron med den närmaste familjen fördjupats under denna pandemi.

I morgon är det julafton. Alla klappar till våra närmaste är inhandlade på nätet och i de flesta fall levererad direkt till dörren. Maten inköpt vid tidpunkt som passat oss seniorer. Julskinkan klar och avsmakad, minigranen pyntad med en förhållandevis enorm smällkaramell.

Dotter Jenny och barnbarnen firar julaftonen hemma hos Alexander och själva bänkar vi oss i allsköns ro vid grytorna och Lars Lerin i vår lägenhet på Platån.

Med detta vill vi önskar er alla en fin och fridfull jul och ett gott nytt år.

Lasse&Irene