Åter på solsidan i vår vackra by Lainio som nu är i vinterskrud klädd!

Vi kom i tisdags och det var mycket att sätta igång med för att få hus och hem i mer beboeligt skick....ja, det var hyfsat bra men vi har varit borta i nästan 6 veckor så lite handpåläggning var tvunget....men det gjorde vi utan krus. Fast, det skall erkännas, undertecknad hemföll stundtals åt mer filosofiska betraktelser över tillvarons ständiga slit och vedermödor..... samma undertecknad blev dock snabbt och utan prut påmind om att sluta sin klagan och hjälpa till. Jag citerar hustrun: "Du som alltid säger att man skall leva i nuet, fånga dagen och leva som man lär och annat tjafs, gör då som du säger vetja!....eller är det bara munväder?"....Alltså, bara för mig att hugga i igen!

Jag måste "vakta min tunga" med vad jag uttrycker. Irene har bra minne och nu fick jag äta upp det....och det är inte första gången, om någon nu trodde så. Nej, det händer hela tiden. Nåväl, ingen större skada skedd vill jag gärna tro.....jag kanske blev lite nedtryckt men jag flöt strax, som en kork, upp till ytan igen. Inte alltid helt lätt att vara "vardagsfilosof" man blir ofta missförstådd...men jag har tjock hud och tar det mesta, nuförtiden, med jämnmod.

Igår deltog vi på begravningen av Irenes moster Svea. Mycket fint och stämningsfullt med begravningsceremonin i Kiruna kyrka. Efter ceremonin så bjöds alla på mat i Polaris gården och därefter med bil till Lainio och jordfästningen på Lainios vackra kyrkogård. Här får nu Svea vila bredvid sin make Göte som gick bort drygt tio år före henne. Jag vill gärna se ett sådan återförenande som en vacker, om än symbolisk bild av något hoppfullt att hänga upp detta ändliga liv på, d.v.s en tro att det finns något bortom allt det jordiska.

Idag, fredag, har så vardagen med dess vardagliga och värdsliga göranden och låtanden hunnit ikapp mig. Jag är nu även inbokad på boksignering på Kiruna Bokhandel lördagen den 12 december. Annonsering kommer att ske både i annonsblad som på FB. Kul att få träffa personer som kan tänkas vara intresserade att snacka med mig och få en bok signerad....och framförallt, kul att återigen få vara i min hemstad (har ju bott där i "nästan hela mitt hittillsvarande liv") och signera en bok som ju utspelar sig just i denna stad.

Snart en vecka sen vi senast träffade våra barnbarn och vi saknar dem....men vi har foton att titta på och Irene pratar ibland i telefon med Esther och Jackson och vi minns gärna alla upptåg småttingarna ställde till med då vi var hos dem. Det är fina minnen att suga på i dessa mörka tider.....men den 18/12 är vi åter på Platån så då återupptar vi det mer direkta umgänget med familjen Rosenberg.

Vi hörs,

Lasse

 


 

T.o.m björkarna hälsar oss bugande välkommen hem!

Gården är äntligen skottad efter flera timmars jobb med spade och snöskyffel.

Knappt att solen orkar sig upp i ett för dagen disigt vinterlandskap  

Till vänster; Färjeläget från solsidan sett där vinterns isväg skall påbörjas så snart isen bär.

Till Höger; Den "provisoriska" väg vi idag nyttjar för att med ATV korsa älven. All trafik här sker på egen risk.