Midsommarafton 2015

När du håller ditt sinne ungdomligt, friskt och vaket,

finns det inte något sådant som att bli gammal.

När du till fullo uppskattar livet,

hur kan du då någonsin bli gammal?

Ovan rader är hämtade ur Eileen Caddys "Juveler av visdom" för den 19:juni. Kanske något att begrunda så här på midsommaraftonen.

Annars har vi just nu inte tid till sådana filosofiska övningar. Barnbarnen Jackson och Esther tar i stort sett all vår tid och det enda jag just nu i eftertankens kranka blekhet begrundar är hur det kan komma sig att jag glömt hur det var då dottern var i två till fyra års åldern. Gäller självklart inte frugan som arbetat inom barnomsorgen i en evighet och betraktas åtminstone i mina ögon som ett proffs...här gäller inga oklarheter i ordergivning och uppföljning av hur efterlevnaden av gällande order hanterats av de små. 

Själv är jag efter ett långt arbetsliv präglad av att alla skall få uttrycka sin mening och att  besluten tas i samförstånd (koncensus). Mina erfarenheter av de sk. "brainstorming" mötena, är nog det som tyvärr varit mest störande i mitt umgänge med barnbarnen. Vid sådana möten kunde ju alla få uttrycka vad som helst utan att bli ifrågasatta, alla skulle ha en chans framställa sina synpunkter och förslag, hur ovidkommande det än kunde vara. Jodå, jag var själv många gånger en stark förespråkare för denna mötesordning. 

MEN, i samvaron och skötseln av barnbarnen så har jag efter kort tid insett att mina så demokratiska metoder kommer till korta när jag praktiserar dessa på dessa oupplysta småttingar, dvs jag ger ett förslag typ; "Vad tycker ni?", "Ska vi gå ut till lekparken?", "Vi ska gå ut, vill du klä på dig?", "Det regnar så det är bäst att jag tar på dig regnkläder?" (ställs med ett frågande tonfall), "Maten är klar kom och ät..."tycker ni om köttbullar??, o.d. Listan kan göras lång där min tidigare prägling av arbetslivets krav på delaktighet inte fungerar när jag försöker detsamma på barnbarnen. Jag kan tyvärr inte lära om så kontentan av det hela blir att dom för det mesta får sin vilja igenom.....MEN som tur är, det finns ytterligare en mer övergripande instans som verkar vara betydligt mer präglad av barnpedagogik i praktiken och det är som sagt, frugan...så det blir alltid bra i slutänden. 

Som jag skrev tidigare så har vi skötseluppgiften t.o.m tisdagkväll i nästa vecka då föräldrarna åter är hemma för att lösa av oss till båtnad för både barnbarn (dom längtar givetvis efter mor&far) och oss.

Nu är det midsommarafton och regnet står som spön i backen här i Finntorp. Inget ovanlig med det med tanke på hur vädret varit den sistlidna månaden.

Midsommarkransar binds i Sicklas köpkvarter och det kanske fortfarande finns någon som plockar sju sorters blomsters att lägga under kudden för att i drömmen kunna se sin tillkommande. Enligt gammal sed gäller detta enbart för flickor....för tanter eller människor av det motsatta könet är det inte mödan värt att anstränga sig.

Ha en bra midsommar.