Maria Bebådelsedag och sånggudstjänsten med medverkan av församlingskören i Vittangi kyrka var ett bra avslut på den vecka som snart är till ända.  

Jag säger det igen; Det är en helt fantastisk känsla att sjunga i kör och att umgås med övriga körmedlemmar. Jag är alltid upprymd efter körövningarna på onsdag kvällarna. Hur trött och ur form jag än är innan körövandet så känner jag mig glad och pigg efteråt. Det här är ju omvittnat av de flesta som håller på med körsång och har enligt vetenskapen att göra med att kroppens endorfiner och dopaminer frigörs….om man nu inte nöjer sig med att man bara blir glad utan vill veta varför?

För drygt 2 år sedan fick jag möjlighet att delta i en körövning med ovan nämnda kör. Jag gillar musik och har spelat och sjungit sedan barnsben men jag var nog lite skeptisk till det här med körsång. Efter den sedvanliga uppvärmningen och uppsjungningen så tog jag plats bland basarna. Verkade vettigast med tanke på att det var bara kvinnor som sjung sopran och alt stämmorna. Jag fick ett antal notpapper i min hand. Hieroglyfer tänkte jag. Jag fattade inte mycket annat än att jag skulle hänga med i de toner som var uppsatta, som på ett gärdsgårdsstaket.

 Jo, jag kan lite, lite. Vet vad en G-klav och bas klav är, vet även hur tonerna sitter på notbladet….iaf de som ligger på linjerna och i mellanrummen. Men pauser, höjningar, sänkningar, tonfärger etc, etc….då hade inte en blekis! Som tur var så fanns där tre andra basar med lång erfarenhet och dessa mina baskollegor tog mig varligt och pedagogiskt igenom mina första staplande försök. Även om detta mitt första försök innebar en del prövningar så gav det mersmak och jag kände redan då det som skulle komma att växa för varje ny körövning nämligen GLÄDJE!  

Vårdagjämningen passerades under veckan utan att göra någon direkt märkbar skillnad annat än att dagen och natten just kring detta datum är ungefär lika långa och att vi nu, går mot ljusare och ljusare tider….trot eller ej men solen är på väg norrut…vilket vi även kan se med blotta ögat! Bara det nu också skulle sluta att snöa. Jag har snart fått nog!

Håll i hatten i vårstormen och börja sjunga i kör!

Lasse