I går gick riksdagens högtidliga öppnande av stapeln. Vägarna vid riksdagen var avstängda under den högtidliga ceremonien, men vad brydde vi oss om det. Vi höll till i området runt Odenplan för vår citypromenad och shopping. Eller vår och vår ... det var egentligen Irene som hade ett angeläget ärende som resulterade i noll och intet. Inte gav vi upp för det, ska ni tro. Nej, bara att samla mod och efter en god kopp kaffe och köttbullesmörgås följde jag, likt en man som var på väg till stupstocken, kära hustrun som tagit kurs mot en vintageaffär. 

Vi har varit där förr så  jag visste vad som väntade. Nåväl, i nöd och lust heter det ju, så med stoiskt tålamod följde jag efter henne in i affären. I det trånga utrymmet därinne försvann hon raskt bland tusentals kläderspersedlar som hängde och slängde från sina upphängningar. Affären är full av kappor, blusar, klänningar, byxor, halsdukar, frackar, västar, hattar, smycken, ringar&broscher ... ja, "you name it", allt från en tidsepok många av oss inte har några minnen av. Efter att ha gjort en snabb bedömning av situationen gick jag ut ur affären med motiveringen att min begynnande förkylning inte tålde den i affären dammiga miljön. Jag blev inte motsagd av henne för hon tyckte säkert det var skönt att inte ha en gnällig gubbe hängande  i hälarna. 

Efter en halvtimmes menlöst läsande av de kommande spelprogrammet på Intiman gick jag åter in i vintageaffären. Nu måste hon väl vara klar, tänkte jag som själv bara behöver ett par minuter för att inhandla kläderspersedlar (Det blir därefter, anser hon. Jag har inget logiskt klädsinne enligt henne).

Men döm om min förvåning. Den mycket trevliga affärsinnehavaren Agneta Kusoffskys frågade mig vänligt vad jag var intresserad av. Jag haspade ur mig något om skinnvästar och blev genast förpassad via en trång spiraltrappa upp till övervåningen där västarna fanns i minut och parti. Jag har aldrig sett så många frackvästar på ett och samma ställe tidigare. Dock fanns endast en getskinnsväst från fyrtiotalet och den var tyvärr för trång. Nu blev även jag intresserad och började prova den ena västen efter den andra men besinnade mig efter ett tag. Vad ska jag med en frackväst till? När ska jag ha den på mig? Nåväl, jag fick ensam botanisera i alla vintageprylar som där fanns och det var faktiskt intressant.Tänk hur det kan bli. Att sedan Agneta tog sig tid att berätta om det som intresserade henne förutom kläder var skojigt att ta del av. Hon hade bl.a mycket annat ställt upp i TV programmet Talang i fjol och hon visade oss ett YouTube klipp från detta (gå gärna in på https://youtube.be/Ay3l1f3B7Aw). Det gick nu inte så bra i tävlingen men bara att anta utmaningen om än nervös och darrande visar på mod ... ett mod och nyfikenhet som jag bara kan hoppas på att även jag har ... om jag nu händelsevis skulle uppnå samma ålder. Vi stannade en och enhalv timme i hennes affär och vi tyckte båda att besöket var en höjdare. Det var en härlig karamell att suga på för resten av dagen.

Köpte vi något? Jo, Irene hittade en del "nyttigt". Själv köpte jag en något skamfilad tygdocka från fyrtiotalet som jag ska fixa till och bänka i soffan i skrivarstugan som en hågkomst av de förutfattade meningar jag stundtals går omkring och bär på.

I morgon bär det av till Göteborg och Bok&Biblioteksmässan.

Lasse