Övergången till vintertid denna sista dag i oktober månad bekom oss inte så värst. En dag som avslutades med sol och +10° och det var ju fint efter dimma och blötväder. I morgon beger vi oss in i ”transportsträckan” november och vis av egna erfarenheter stundar det gråväder och regn. Det gäller för oss på de nordliga breddgraderna att hålla ut och inte alldeles bryta ihop. Smittspridning eller inte, resebyråerna förutser fullbokade resor till varmare nejder. Folket behöver sol och värme för att klara sig till nästa sommar, säger man. men så har man även sagt tidigare och inte vet jag om det har hjälpt? ... Kanske? Tankar D-vitamin och bygger på solbrännans, som om nu det senare skulle vara speciellt hälsosamt?

Själva drar vi om tre veckor djupare in i tystnad, kyla och mörker. Helt emot de hägrande solresor som resebyråerna lockar med. Att få omfamnas av polarnatten, elda i täljstenskaminen, skotta snö, åka skidor, skoter och förbereda julen inför dotter Jenny, Alexanders och barnbarnens julfirande i Tystnaden ... Det om något är vederkvickande för kropp och själv, tycker vi!

I fredags signerade jag mina böcker på bokhandeln i Saltsjöbaden. Trevlig tillställning och mycket snackande om Kiruna. Många är intresserade av vad som händer och sker med stadsflytten. Bl.a dök det upp en äldre man som jobbat som gruvingenjör åt LKAB i slutet av 1970-talet. Han ondgjorde sig över att Kirunas nya stadshus och centrum var placerad mitt på ”Lappmalmen”. Den fyndigheten är sedan lång tid väl känd, sa han och fortsatte att med att idiotförklara arkitekterna bakom det hela. Blid som jag är mottog jag hans orerande med ett upphöjt lugn och med ett småleende på läpparna. Jag föreslog att han skulle läsa min bok ”Berget, staden och kärleken” som anknyter till just denna stadsomvandling. Han grymtade till (Grymta gör grisar säger min redaktör då jag i böcker använt detta ord ... men i bloggen är det tillåtet iaf för mig🙂), vände på klacken och gick sin väg. Ska bli intressant om stadsflytten även blir ett samtalsämne när jag signerar på Klackenbergs Bokhandel i Vällingby? Eller vid träffen med tidigare rymdbolagskollegor vid vår planerade träff på internationella pressklubben. Nåväl, inte lönt att spekulera. Det får bli vad det blir och jag ser verkligen fram emot båda träffarna.

I dag får man hålla i hatten. Häxlika småvarelser far hotfullt omkring i hus och koja och vrålar ”Bus eller Godis!” ... Bäst att låsa dörren och låtsas som om ingen är hemma.

För övrig förundras jag över att rosor fortfarande blommar på Platån. Vi bor verkligen i ett avlång land med tanke på den för årstiden myckna snön i norr.

Ha det gott,

Lasse