Vintern har nu även kommit till Platån. Blötsnön som föll igår ligger fortfarande kvar på gräsmattorna och även om det bara är ett tunt lager som troligtvis smälter bort ganska fort så är det i alla fall ett tecken på vad som väntar. 

Men vintern på dessa breddgrader är inget som jag är över sig så förtjust i ... trivs bättre i den torra vinterkylan i Tystnaden bortom snöslask och mörker. Jo jag upplever det som mörkt här nere. Även om solen norr om polcirkeln försvinner under horisonten i december så gör den vita snön att det känns ljusare ... åtminstone i mitt mentala rum ... jag lurar säkert mig själv. Vän av ordning skulle nog med vetenskaplig ackuratess kunna påvisa motsatsen, men jag bryr mig inte desto mer om det ... mitt "självbedrägeri" främjar som sagt mitt välbefinnande även under polarnattens "mörker".

Men apropå "självbedrägeri". Jag såg på TV intervjuer med folk i Stockholm om hur de upplever november månad. Bara en av de intervjuade tyckte att månaden var bra, resten verkade tycka att det var en enda lång Golgatavandring fram till december då Lucia och Julen skulle lysa upp deras tillvaro och bringa frid i deras jäktade själar. 

Fast vid närmare eftertanke så kanske vi måste hänge oss till drömmar om en ljusnande framtid under de mer jobbiga stunder vi är "tvungna" att genomleva ... även om denna ljusnande framtid visar sig bli nog så jobbig ... men det är då det. Fast, visst är det en skör tråd att hänga upp sin framtid på. Vi bör nog vara förnöjsam med att vi gör det vi gör och befinner oss där vi är, trots en nog så grå vardag.

Barnbarnen återbördades till föräldrarna i förrgår efter tre dagar av intensivt umgänge. Många tankar (och sanningar) får jag mig till livs i samtal med småttingarna och många är de stunder jag i förundran ser hur självklart de upplever sin tillvaro och hur de ohämmat hänger sig åt lekar och äventyr långt bortom mitt vuxna förstånd och förnuft. Jag kommer i skrivandets stund att tänka på sången "Det gåtfulla folket" som skrevs av Olle A. & Bebbe V. där detta beskrivs på ett fantastiskt fint och kärleksfullt sätt.

I morgon blir det besök på Millesgården och på söndag bänkar sig dotter Jenny och jag i Nacka kyrkan för att ta del av Mozarts mässa i c-moll där Kungliga Hovkapellet, Nacka Kammarkör, Nacka Kyrkokör och solister står för musik och sång. Det lär bli en höjdare och ett fint avslut på Allhelgona helgen.

Lasse

 

 Utflykt med Jackson&Esther i "Platåskogen". Varmkorv och dryck


Isläget som det såg ut i söndags vid vår överfart i Alasuando (fotot taget från den "Svenska sidan" av A-K Kuoksu). Ett tunt istäcke och man kan se att någon gått ut en bit från strand och gjort hål för att kontrollera istjockleken. Tydligen gick det att ta sig ut dryga tio meter innan denna någon fann det säkras att återvända till stranden.