En tornedaling bygger på sommaren, sade vännen som svar på min fråga vad han skulle göra under semestern.

Fast sommaren utgör egentligen ingen begränsning, för en äkta tornedaling bygger när helst det finns ledig tid.

Men, jag bygger varje sommar och för övrigt närhelst jag får tid så de kriterierna är uppfyllda men kan jag kallas för tornedaling, där jag bor på solsidan vid den vackra Lainio älv i den lika vackra Lainio by. Nja, jag är tveksam….är ju dessutom född i Kiruna.

Skulle vara kul att en gång för alla få en definition på vad som menas med Tornedalen, dvs var börjar och sluta den? Måste man ha sina rötter i denna dal innan man kan kallas tornedaling? Måste man dessutom kunna ”Meänkieli”? Eller räcker det med att frugan kan? Viktiga frågor för oss i utmarkerna.

Förutom att jag just nu bygger ut det garage jag byggde för två år sedan så tar inte byggandet slut för innan den första snön har fallit så skall en bastu vara klar vid vår stuga i Maunu men därefter så skall jag ägna mig åt mer andligt uppbyggliga aktiviteter. Fast Jesus var ju snickare så byggandet av ett utanpåverk kanske även stärker oss andligen, vad vet jag annat än att det är kul att bygga och en sak är säker; det blir aldrig klart så länge vi har kvar förmågan att planera och utföra och inte minst, Lusten!

Snart är det kördags igen. Jag längtar verkligen till vår först träff för höstterminen i Vittangi församlingshem. Blir om ett par veckor. Förutom det så gav vårt musikaliska framträdande på Lainios kulturvecka mersmak. Det kan bli en ny grupp med Lasse Björkenwall, Svante Elfgren, undertecknad och en ännu okänd trummis. Vi skall iaf träffas och snacka om det hela.

Hösten har gjort sitt intåg. Björkarnas löv har redan så smått börjat skifta i gult, nätterna är mörka och tempen håller sig på mer modesta temperaturer. Dags för långkalsingarna m.a.o.

Jag är snart klar med min berättelse, efter drygt 1,5 år. Har varit trögt ett tag men de sista dagarna så lossnade det återigen. Skall faktiskt bli skönt när allt är på pränt efter allehanda revyande och korrigerande.

Om ett par veckor bär det av till Stockholm och Igelboda platån i Saltis och några dagars jobbande på vårt kontor i Solna.

Vi hörs,

Lasse


 

 

Zita vägrar komma fram när åskan mullrar....varken pock eller hot funkar!

 

Sommaren tackar snart för sig och hösten tar vid. Dags att ta fram lutan och hälsa denna härliga årstid välkommen med Tove J. höstvisa

Garageutbyggnaden efter andra dagens jobb. Den blir ca 4,5*3,5  och skall rymma skoter, ATVn, snöslungan och annat "bra att ha". Några ytterligare dagars härligt och uppbyggligt byggande så är den klar