Dan före doppardan så vill jag önska alla vänner och ovänner (om jag nu har några) ute i stugorna en riktigt god och fridfull jul.

 Tänkte att den här julen blir en fullträff för oss som njuter av att skåda vår största satellit i all dess glans dvs fullmåne på juldagen men ack vad jag tog fel. Jag var av misstag på fel år i månkalendern. Nästa jul däremot så får jag uppleva fullmåne den 25:e december. Nåväl, kanske inte helt fel ändå  att få sova ordentligt utan att påverkas av fullmånens påverkan på mig. Jo jag har svårt att sova när det är fullmåne och jag tror inte att det finns någon vetenskap som kan förklara detta, det bara är så.

Stötte på en försäljare av tidningen "Situation Stockholm" i Sickla köpkvarter. Folk rusade runt, stressade och med tunnelseende i jakten på sista minuten julklappar. I ärlighetens namn bör jag erkänna att även jag faller in i stressen och jäktet trots att jag har "all tid i värden". Nåväl, tillbaka till min tidningsförsäljare. Där stod han  trygg som en St Bernhards hund med en bunt tidningar som han med stor skicklighet saluförde......förutom de rent kommersiella i hans säljteknik så kryddade han det hela med att ge de förbipasserande uppmuntrande och glada tillrop, vilket ytterligare ökade intresset inte bara för hans produkt utan minst lika mycket för hans trevliga och tillmötesgående sätt. Vilken säljare! Jag köpte givetvis, tycker även att tidningen är mycket läsvärd och har ett bra syfte.    

Ett annat mycket bra syfte har organisationen "Maskrosbarn". Här går man helhjärtat och med stor kompetens in för att hjälpa barn och ungdomar som har det svårt och som lever i dysfunktionella familjer. Just i juletiden är situationen ytterst svår för dessa barn med alla de förväntningar som hör julen till, med glädjen och familjegemenskapen som de flesta av oss tar för självklarheter. För dessa barn är det inte så. Julen är ett helvete som de helst bara vill genomleva och inte uppleva.  Sitter just nu i nacka och plitar på detta. Här är det OK men inge snö utan mer risk för underkylt regn. När jag ser på bilden härovan från hemmet i Lainio så är det snudd på att jag längtar hem. Månen som skiner från en mörk himmel och lyser upp snön får mig att tänka på Viktor Rydbergs dikt "Tomten" som ju ger en så bra trolsk beskrivning av en tomtes vardag i vintertid.
Men, att vara med busiga barnbarnen Jackson och Esther uppväger all "längtande blekhet" (där fick jag in Dan A.) till vår utpost i Lainio.

I morgon är det Julafton och vi skall i år äta julmiddagen på Tornvillan i Nacka tillsammans med Fam. Rosenberg och barnbarnens farmor Katarina. Sen blir det Kalle och därefter tomtens intåg med julklappar och julgröt. Sen sover vi, dock inte på "granris bädd utan i skön säng.
Kanske, kanske det bär iväg till Julotta i i tidig morgontimma?

Ha en bra och fridfull jul,

Lasse