Julafton 2019. Klockan är halv två på eftermiddagen och mörkret lägrar sig åter över oss. Emellertid, idag har vi fått en förvarning om vad som väntar för dagen har varit fin med sprickor i molntäcket och om drygt en vecka kan vi, om vädret så tillåter, se en bit av solskivan tangera horisonten bortom granskogen på andra sidan Alasuando. 

Det här blir första gången vi firar jul utan sällskap av dotter Jenny och barnbarnen och det känns tomt. Men så blev det och visst hade vi kunnat stanna i storstaden även denna jul, men efter de två och en halv månad vi vistades på Platån innan december så blev längtan för stor till hus och hem i norr. Inte minst fanns där angelägenheter orsakade av den mängd snö som föll under november och som fortsatt att falla under nuvarande månad. Jag har faktiskt aldrig tidigare upplevt så mycket snö till jul och det sägs (enligt gammal sägen) att en tredjedel av säsongens snömängd kommer till jul ... om så nu skulle vara fallet så lär vi befinna oss i nästan två meter snö fram i april😕

Ensamma är vi inte denna julafton på östra sidan av Lainio älv. "Stockholmarna", familjen Juto och "Skåningarna", familjen Andersson  har installerat sig i sina respektive hus för att njuta tystanden och stillheten och uppleva en vit jul.

Det är med en viss tillfredsställelse jag nu firar "jullov". Min bok "Berget, staden och kärleken" som släpptes på Kiruna bokhandel den första advent har under den korta tid som gått rönt uppmärksamhet och då inte bara från de två länstidningarna NSD&NK utan även från läsekretsen. Vad sedan utlåtandena blir får framtiden utvisa. Skojigt är det också att mina tidigare böcker i trilogin "Berättelsen om Johan" likväl som boken om "De försvunna" fortfarande finner sina läsare. Nu står jag inför den grannlaga uppgiften att fundera på nästa bokprojekt för lusten att åter fatta pennan är stigande. Jul- och nyårshelgerna hoppas jag ska bringa klarhet i tankarna om detta.

Strax ska vi sätta oss och inmundiga allehanda läckerheter. Inget överflöd men skinka, köttbullar, potatis, sill, lax, sallader, julmust och massvis med godis kommer att slinka ned under kvällen. Frosseri? Javisst, men efter jul återgår vi till mer vegetarisk kost.

 Vår Tv-antenn slutade funka (mikrovågshuvudet är troligtvis boven?) så vi kör PlayTv ikväll där "Nötknäpparen" med Tjajkovskijs vackra musik ska ses och avnjutas och julaftonskvällen kommer vi att avsluta med  "Midnattsmässan från Rom" ... om vi inte dessförinnan har insomnat. 

Jag och Irene vill med detta önska er alla en riktigt god och fridfull jul.

Lasse