Inatt föll det ytterligare en decimeter snö. Bara att bita ihop och skotta. Lär vara bra med motion men nu får det vara nog med snöskottandet för ett par dagar ... åtminstone.😅

Vi som är bosatta på andra sidan (östra sidan ... har även kallats finska sidan av någon anledning) av Lainio älv har inte tillgång till de "bekvämligheter" som gäller på den mer civiliserade svenska sidan. Innan vi har en istjocklek på ca. fem decimeter så är vi nödgade att själva ploga väg och bygga is på älven. Så är det och inte mycket att orda om. Vi har själva valt detta levnadssätt. 

Vår bys vägsamfällighet tillhandahåller nödvändig pumputrustning för att vi ska kunna spola vatten på isen och så snabbt som möjligt få en istjocklek att bära både bil och snöröjningsfordon.

Men en pump var redan trasig innan spolningssäsongen börjat och lär vara irreparabel. Den andra pumpen ger inte ifrån sig mycket vattentryck (vilket innebär att det tar lång tid innan hela iskörbanan har vattenbegjutits). Till råga på eländet så lade den av efter dagens tretimmarsspolning. Prövningarnas tid är inte förbi om jag nu hade inbillat mig annat. Vägsamfälligheten är uppmärksammad på problemet och jag och svåger Svante ber en stilla bön att problemen med pumparna får en snabb lösning så att vi kan fortsätta vår strävsamma arbete som "isspolare".

Låter jag gnällig? ... Ja säkert! Men i mörkret, ensamheten och tystnaden så måste alla hjälpas åt. Lyssnade på en informationsträff i byn för en vecka sedan. Kiruna kommun hade kallat byinnevånarna att under trivsamma former lyssna på hur man tänker bedriva byutvecklingsarbetet inom kommunen. Samverkan var honnörsordet! Väl värt att tänka på i dessa dagar.

Ikväll blir det kyrkokören i Vittangi, vilket jag ser fram emot. Blir säsongspremiär för egen del ... hoppas rösten håller. Irene tycker att jag lagt mig till med ett mumlande röstläge den senaste tiden. Får väl öva på skalor under min fyramilafärd till Vittangi.

På fredag bär det av på signeringsturné i dagarna två till Akademibokhandeln i Luleå och till Bok&Bläck i Boden. Åter hemma på söndagkväll ... om makterna är med mig och isen håller.

Ha en fin stundande första advent.

Lasse

 

 Solen som gick upp kl. 9.14 i dag belyser granarna bakom lusthuset på solsidan.

 Vi försöker ta vara på vinterljuset som skapar så fantastiska ljusskiftningar i ett annars vitt landskap

 

 Solsidan. Det är där vi bor fast ca. en kilometer nedströms Lainio älv

-17 grader och dags att spola upp vatten på isen som förutom is även innefattar flera cm. snö. Endast en pump att spola med och den slutade fungera efter tre timmars spolning. Vad göra nu?😡

Fågelfröautomaterna har kommit på plats till glädje för talgoxarna