Visst är det vackert så här års. Bilden ovan visar en snötäckt motionsrutt där jag tillsammans med ren, en och annan älg, räv och hare traskar på i ett tre decimeters snötäcke som ännu inte riktigt bär min trivselvikt. En ynka skidtur runt myrarna har det blivit. Jag skyller på den enträgna kylan. Inte en dag hittills under vår vistelse i Tystnaden har det var över minus arton grader. Som medel ligger nog tempen på -22 med en och annan topp runt -31.

Nå, det är som det ska vara. Det ska vara kallt i januari och den första dagen i februari visar ingen avvikelse ... och prognosen framöver ser kyligt beständig ut. 

Ljuset är något annat vi också fröjdas åt. Det blir drygt åtta minuter ljusare för var dag som går. I dag t.ex har vi sett solen i sex timmar. Än värmer den inte men det dröjer inte längre än till mars då vi åter kan njuta av dess värmande strålar. Livet på landet är gott😀

Vad gör vi då i vår Tystnad? Tja, för egen del blir det inte många knop. Sitter med skrivdonen och plitar med avbrott för en tupplur, lite snöskottning, körsång på onsdagar, kanske lite motion (om andan faller på ... vilket det har blivit sämre med på sista tiden) och käk för att hålla hungern stången. Irene däremot vikarierar på förskolan  i Vittangi och har fullt upp med småttingarna. Men, med mig i båten så är hon van vid småfolks alla nycker och böjelser.

Appropå småfolk. Barnbarnet Esther är en flitig telefonör och hon vill gärna prata med morfar, även om det är Irene som tar samtalet. Då utspelar sig följande.

Ester: "Skicka till morfar" (Förklaring: Hon ber Irene att räcka över mobilen till mig ... skicka är ett uttryck hon lärt sig i cybervärlden)

Jag: "Hallå lilla Esther!"

Esther: "Hallå gelerumpa!" (Jättekul tycker hon och skrattar hejdlöst åt sitt eget påfund. Så kan det pågå en kortare eller längre tid innan jag kan ställa nästa fråga)

Jag: "Vad gör du?"

Esther: "Är du dum eller??? Jag pratar med dig"

Därefter är vi så att säga på "Speaking level" och fortsätter om allt som ligger oss båda varmt om hjärtat. Mitt hjärta blir extra varmt då jag får föra dessa samtal med henne.

Slutligen, det slår mig att jag måste öka en och annan knop för att inte helt gå på tomgång. Jag bör planera för engagemang som jag är inbokad på: Författarkväll på biblo i Kiruna, signering i Kangos, signering i Gällivare (ICA) och signering i Boden(Bok&Bläck). Studieförbundet planerar att köra en skrivarkurs i mars-april om det blir tillräckligt många deltagare. Blir det av blir det kul😀

Ha det gott,

Lasse