Tredje dagen på platån och vi är nu acklimatiserade till barmark och blötväder. Det kan till och med bli värmerekord för december månad....vart är vi på väg?

Barnbarnen har varit magsjuka (vinterkräksjukan tror vi) men verkar nu pigga. Det enda som biter på dylika  virus är för oss vuxna att knapra på vitpepparkorn....minst 8 st om dagen enligt gammalt recept.....det verkar ha hjälpt fast än är det kanske försent att ropa hej!

Det är Julrush och värre lär det bli till helgen då lär man få knuffa och böka sig fram i affärerna om man skall ha en chans. Men, förutseende som vi är (Tackar frugan... för själv slutar min planeringshorisont i jämnhöjd med nästippen) så är det mest av detta avklarat och bara ett absolut nödläge kommer att få oss att ge oss in i smältdegeln i city.

Högst på min egen önskelista har stått sedan ett år tillbaka en "Ukulele"....men tyvärr, jag får nog finna mig i att det inget blir av denna min fromma önskan. Jag har inget instrument på Platån och en Ukulele kan väl inte vara så svår att bemästra och den är ju samtidigt behändig till sin storlek...tar ju ingen plats alls. Dessutom, bara 4 strängar till skillnad från de 6 jag har på gitarren....måste ju underlätta inlärningen kan jag tänka?...Brukar försöka beveka min bättre hälft med alla ljuvliga musikstunder hon kommer att uppleva när väl jag bemästrar detta instrument, vilket enligt mitt förmenande kommer gå fort......Men Nej! Vis av erfarenhet så biter inte sådana utfästelser på henne. 

Mitt klinkande på gitarren hemma i Lainio anser hon vara mer än nog även om jag där är hänvisad till ett annat rum...."Skall jag måste uthärda ditt plinkande i vår lilla lägenhet här på Platån??...Nej det kommer inte på tal!" ....Suck, det är inte alltid så lätt för oss konstnärer kan jag tänka när jag upphöjer mig själv till de mer ädla konstformerna....Men, med detta sagt så skulle det nog sluta illa för mig, självupphöjd som jag är, om inte denna ljuva varelse fanns vid min sida och höll mig i handen och fick ned mig på jorden då jag börjar söka mig ut ur vårt solsystem mot mer fjärran galaxer. Får väl själv köpa en Ukulele och förskansa mig i skrivarstugan till sommaren där jag när skrivkrampen sätter in kan lägga mig på soffan och klinka fram något entonigt. Verkar det som om jag tycker synd om mig själv så är det så.

Jag frågade barnbarnet Jackson om han skrivit en önskelista? Jo, det hade han visst det svarade han, fast han kan inte skriva, men han berättade istället om alla de saker han ville ha och det var inte lite. Hans lilla syster Esther var mer modest. Hon ville bara ha två hundar (gosedjur så klart) och "My little pony". Båda tror på Tomten och ser fram mot den stundande julhelgen med stor förväntan....så nu gäller det att den av oss i familjen som får det hedersamma uppdraget att ikläda sig tomteklädseln och anlägga en så trolig tomteröst som möjligt för att ge ett bra intryck att vara just Jultomten...det är inte lätt att lura en 5 åring så här krävs yttersta skådespelarkonster....Mågen Alexander var bra fjol så han ligger "risigt" till.

I morgon är det Berwalds med Radio symfonikerna. På måndag kväll äter jag julbord på Restaurang J  vid Nacka Strand (Toppen ställe. Vi var där fjol vid samma tid) med dottern, måg och barnbarnet Jackson. Frugan stannar med lilla Esther i Finntorp....till Esthers stora förtret men de kommer att ladda upp allehanda godsaker för att den lilla inte skall känna sig alltför förbigången så det kommer nog gå bra.

Julen firar vi i Finntorp och mellandagarna tar vi det bara lugnt och jag vill med detta önska alla er läsare en riktigt God Jul.

Lasse

 Vid vår avfärd från Lainio så låg våra gårdsbyggnader knappt synliga där de ligger inbäddade i granskogen på solsidan

Vi lämnade ett Lainio som bar ett 45 cm tjockt snötäcke...

...och anlände till en regnig Platå som förgäves längtar efter en vit Jul.