Våren har under den gånga veckan gjort vissa framgångsrika försök att lindra vinterns grepp över den bygd i vilken vi lever och verkar….ja ibland kan det mer kännas som värkar (speciellt med tanke på det kroppsarbete som är en väsentlig del i det som här nedan följer).

Att vintern nu obönhörligen lider mot sitt slut får oss inte helt och hållet att hemfalla i dagdrömmar om en stundande varm och skön sommar. Nej, nu är det dags att vara praktisk och planera för stugvärmen under nästa vinterperiod. Ja inte bara planera, utan mer att utföra jobbet med att ge sig ut i den björk, gran och tallskog vi alla härstammar från, för att med yxa och svans fälla, kvista och köra hem nästa vinters behov av björkved. Fast betydelsen av yxa och svans är idag likvärdigt med motorsåg, och transporten sker med timmerdoningar och skoter.

Idag skulle väl ingen civiliserad människa ge sig ut i skogen för att fälla med sågsvans & yxa och ändå är det inte mer än dryga ett sekel som de flesta av oss kom ut ur granskogen för att ”civilisera” oss. Emellertid, den här tiden på året så står min håg till vedskogen, definitivt. Missförstå mig rätt, jag gillar skogen alla tider på året men att just i denna tid få ge sig iväg, på gnistrande skarföre, med matsäcken packad, och med skoter och motorsåg tankade kan inte bli bättre.

Att jag efter några dagars vedermödor har ont i varenda muskel, även de jag inte trodde fanns, fråntar inte glädjen och stolthet jag känner när jag ser på den björkvedshög som ”tornar” upp sig vid vedboden. Att veden värmer åttafalt är nog så sant. Just nu har den värmt fyra gånger och det återstår nu ytterligare fyra värmande aktiviteter nämligen; såga, klyva, trava och elda….blir svettigt bara jag tänker på det, men allt detta blir en senare fråga. Jag får bara hoppas att vi får ett fint torkväder från slutet av maj och fram till slutet på juni!   

Första april på tisdag och det får mig att minnas ett skämt som vi på min förra arbetsplats lyckades få införd i dagstidningen. Tidningsartikel lät uppmana alla Kirunabor som ville bli fotograferade, av en högupplösande satellit, att ställa sig mitt på Kupolen torget kl. 10 nämnda dag för att bli förevigad ovanifrån, så att säga. Vi skickade ut en observatör strax före 10, för att kolla anslutningen. Några strövade omkring mitt på torget som om de vore på väg till någon annan angelägenhet och några andra tappra stod och tryckte i portuppgångarna. Vi lät det hela bero och vi lär aldrig få veta om någon verkligen trodde på vårt skämt.

Tar er i akt på tisdag! Tro inte på allt strunt som sägs eller skrivs och var extra försiktig med eventuella politiska utspel gällande Kiruna flytten!

Ha det bra

Lasse