Så var vi då åter på Platån, efter drygt tre månaders frånvaro från denna sydliga utpost. Inte är det så varmt här nere. Nattetid och tidig morgontid har varit riktigt kallt med åtskilliga minusgrader. Men, väderleksprognosen visar på förbättringar i veckan som kommer. Dagtid har det i alla fall varit soligt och tempen har stigit till försvarliga fyra-fem grader ... kan till och med sitta på uteverandan och låta solen värma min själ och kropp.

I tisdag var jag på min syster Ulla-Britts begraving i Sankt Botvids kapell i Huddinge. Ulla-Britt umgicks jag mycket med under den tid hon bodde i Kiruna men efter att hon, för många år sedan, flyttade söderut blev kontakten ytterst sporadiskt. Jag har henne i kärt minne som en alltid glad, omhändertagande och positiv person att umgås med. Hon spred glädje omkring sig och lät sig inte nedslås av bekymmer och svårigheter. Hon var i sann bemärkelse en livsbejakande storasyster.Trots sorgen att hon inte längre finns hos sina nära och kära, så finns som sagt minnena kvar.

På bussen häromsistens så observerade jag hur en småbarnsmamma, med pysslingen i barnvagn, jäktande kånkande  sig ur bussen med den stora barnvagnen, samtidigt som hon hade klämt telefonen mellan axeln och örat för att fortsätta sitt intressanta mobilsamtal. Det verkade i mina ögon ytterst obekvämt och besvärligt. Storstadsfolk, tänkte jag. I glesbygden där vi kommer ifrån, tar vi tillvaron mer med ro. Vi gör en sak i taget och låter inte stresshormonerna få fritt spelrum 😄

I går påbörjas då Påskfirandet. Ja, egentligen inleddes passionsveckan den 25/3 och den pågår fram till i morgon. Fast, det är väl inte många idag som reflekterar över det. Passion kan ju för många av oss innebära många olika saker ... shoppingpassion, häftiga begär, åtrå etc,etc, men alltmer sällan förknippar vi det med Kristi lidande och död. Själv är jag nog lika god kålsupare som majoriteten av befolkningen. Men jag har i alla fall laddat ned Matteus passionen (J.S.Bach) som jag lyssnar på i mitt skrivande, otroligt vacker kyrkomusik.

Barnbarnen har sovit över hos oss, vilket inneburit massor av lek och stoj. För att inte tala om godisätande, vilket även undertecknad flitigt deltagit i. Barnens moder dyker upp fram på dagen och "befriar" oss från vår krävande, men lustfyllda barnbarns syssla. Men vi kommer att umgås med dem under åtskilliga dagar framöver.

Glad Påsk,

Lasse

 


 Det är tryggt att ha gårdsvaren Elsa vaktande vår lägenhet på Platån.  

Björkarna har rotat sig i en bergsskreva ... det behövs tydligen inte så mycket till jordmån förrän de ska slå rot. De finner det de behöver. De är inte speciellt kraftiga, och lär nog inte så bli. Men, björkar på en bergig häll är ändå alltid björkar.


Nog är det lite kyligt men det hindrar inte barnbarnen att ta sandlådan i bruk. Skulle själv gärna hoppat i och bygga mig ett sandslott ... men, vad skulle de omgivande grannarna tänka?

Påskpyssel på långfredags morgonen. Än vilar lugnet över Platån ... men hur länge?