Kallvädret håller i sig.Trots värmepump och element så eldar vi varje dag. Vissa dagar från tidiga ottan till sena kvällen. Jag är inte orolig för vedförrådet. Jag har fortfarande dryga 7 kubikmeter torr och staplad ved i vedboden och minst lika mycket osågad och okluven ... men snart släpper väl den mest bitande kylan, får jag hoppas,

Idag skriver vi 7:e februari och jag stretar dagligen på med skrivandet av min femte roman. Jag har kommit en bit på väg men än vill jag inte ropa Hej! Fast lite bakom förlåten tar jag risken att låta er kika in i. Boken utspelar sig i nutid och i Kiruna miljö där bl.a stadsomvandlingen spelar en viss roll i huvudpersonernas liv. Boken kommer att vara ett relationsdrama där två frånskilda personer träffar varandra. De försöker bygga upp ett gemensamt liv, vilket inte kommer att bli så lätt på grund av allt som den manliga huvudpersonen har med sig i bagaget.

Jag har blivit sittande i timmar och svettats med hur jag gestaltar storyn. Romanen är ingen självbiografi, och jag har fått nagelfara och testa karaktärerna med hjälp av min egen fantasi för att se om och hur de passar in. På väggen framför min skrivplats har jag ett klokt citat av Bodil Malmsten som en hjälp, och som jag då och då kastar en blick på:

"Det skrivna blir inte den sanning man eftersträvar, det skrivna är något annat, 

Något nytt. Det skrivna är sin egen sanning och den enda sanning den skrivande ska sträva mot. Att göra en ny värld – den skrivna världen, den lögn som kallas fiktion"


För övrigt, och som ett välkommet avbrott i livet i Tystnaden, så deltar jag varje onsdagkväll, som bas (fast jag egentligen är jag mer baryton) i kyrkokören i Vittangi. Det är som jag skrivit tidigare, upplyftande för min mentala hälsa att tillsammans med andra sångfåglar få sjunga ut. På repertoaren just nu står bl.a. "Gabriellas sång", som vi under tre träffar tragglat med för att stämmorna ska sitta som de ska (vi är inte där än). Inte lätt men samtidigt en utmaning, för jag är övertygad om att resultatet kommer att låta bra. Har ni inget annat för er på kvällarna så sök upp en kör och sjung.


Lasse