Fyrtio dagar av fasta (söndagar undantagna) innan vi på palmsöndagen går in i "stilla veckan" fast i och med reformationen under 1500 talet så praktiseras inte längre traditionen med bokstavlig fasta. Kan tyckas synd med tanke på allt i matväg (godis icke att förglömma) som vi stoppar i oss under påskhelgerna. 

Men jag praktiserar en egen "light" variant som går ut på att dricka en högst energigivande och hälsobringande dryck på morgonen kombinerat med tre koppar kaffe för att ytterligare piggna till. Till lunch ... när den nu infaller, stoppar jag i mig ett par ostmackor tillsammans sardiner på burk (av märket Carl-Gustav givetvis). Till middag blir det helst vegetarisk soppa och på kvällskvisten lingon och mjölk plus en och annan macka ... har jag godis tillgängligt blir det även en och annan seg gubbe under slötittandet på Tv. Däremellan förbrukar jag mängder av kalorier genom hårt arbete i vedskogen.

Visst låter det som något uppbyggligt inför påsktiden? Jag vill gärna tro så och mår på det hela taget bra av denna kosthållning. Men, det bör i sanningens namn nämnas att denna light variant endast praktiseras när Irene jobbar heldag på förskolan i Vittangi för när hon är tillstädes gäller en helt annan ordning ... fast lingon och mjölk tillsammans med ett par ostmackor innan sänggåendet gör jag inte avkall på, även om protesterna från hennes sida kan vara nog så påträngande. Ofta får jag veta att jag hör dåligt, speciellt när hon uppmanar mig till att följa vissa av hennes direktiv.

"Jag hör som en korp", brukar jag försvara mig med. "Du måste undersöka din hörsel", sa hon vid ett tillfälle när jag var mentalt på en annan planet.

Sagt och gjort. Jag beställde tid på vårdcentralen i metropolen Vittangi. Läkaren som jag besökte frågade vad jag led av? "Dålig hörsel enligt frugan", svarade jag sanningsenligt.

"Jag har hört det förut", sa den vänlige och tillmötesgående doktorn. Han tog fram en stor stämgaffel och gick runt mig och slog på gaffeln ... som var stämd i A-dur ... "Hör du", frågade han varje gång han slog på stämgaffeln. Jag hörde allt och nöjd förklarade han att min hörsel var det inget fel på. "Men", sa han. "Du kanske inte vill höra allt", jag kunde i mitt stilla sinne inte mer än hålla med honom.

Nöjd förklarade jag för kära hustrun vid hemkomsten att jag t.o.m hade läkarutlåtande på att min hörsel var perfekt.

"Strunt samma", sa  hon "Du hör dåligt, därmed jämt."

Vad tog jag mig till utan hennes kunskaper i de mest skilda vetenskaper, brukar jag förundrad tänka.

Har funderat på att köpa en sån där T-skirt där det står: 

"Jag behöver inte Internet ... Min fru vet allt"

 Men snart är även min light version av fasta över och jag ser fram att äta alla läckerheter som den stundande högtiden bjuder på. Vad som händer därefter står skrivet i stjärnorna.

Lycka till med den fasta som fortfarande återstår och ha en riktigt fin Påsk😀🐓

Lasse

 Körning av de fällda björkarna har påbörjats. Björkar som så småningom ska sågas, klyvas och torkas för att bringa värme under kommande kyliga vinterkvällar

Härligt att vara i vedskogen i finvädret som just nu råder.


De absolut viktigaste sakerna i ryggsäcken. Utan dem står man sig slätt.