En dryg vecka in i mars månad så börjar det bli dags att tänka på ved försörjningen inför kommande vinter, eller närmare bestämt inför den vintern som skall komma därefter. Veden skall ju helst vara så torr som möjligt <10% fuktighet vilket ger bäst verkningsgrad, dvs värmer bättre.

Just nu, med ca. en meter snö som ännu inte packats ihop så är det inte så lätt att med skotern ta sig fram i skogen. Det går men jobbigt är det. Myrarna går bättre där är det lite hårdare underlag där snön av blåst packats samman.

Icke desto mindre, planerandet har börjat, och till kommande helg så blir det att spåra upp vägen till platsen för björkfällningen, knappt 7 km. I fjol så fällde jag ca. 5 kubik och jag siktar mot detsamma i år.  Blir en del björk att skotta fram, att fälla, kvista och köra hem. Om jag i genomsnitt fäller björk av en genomsnitt grovlek på 1,5 dm så blir det räknat på 4 m längder ca. 70 träd. Med en meters snödjup så låter det minst sagt svettigt! Men trägen vinner, ett träd i sänder, får väl ta någon vecka eller så. Jag får peppa mig med att jag får en välbehövlig portion motion och inte minst så får jag vara ute i det förhoppningsvis strålande vårvädret som väntar.

Hemmavid är det annars snöskottning som har upptagit en del tid. Det snöar ju varje dag kan jag tycka. Var kommer allt ifrån och när skall det sluta? SMHI appen litar jag numer inte riktigt på. Ser alltid så lovande ut gällande dagar som kommer skall, men när dessa dagar väl inträffar så snöar det?! Kan det månne bero på att "Lainio ligger bakom Guds rygg, på sommarn mycket regn och på vintern mängder med snö" som en bekant hävdar....fast det köper jag ju inte. Nja, får väl kanske kolla in de, sedan urminnes tider, säkra tecknen som ”snöfattigt mars ger en varm vår?”, ”Hörs åskan i mars kan man vänta sig snö i maj?”, ”Marsblomning är tveklöst inget vidare…för då blir det dåligt resten av året”….och många fler. Men inte ens de gamla tecknen verkar i dag vara tillförlitliga….måste bero på vår ovarsamma hantering av miljön…..eller som en person skrev till mig för ett antal år sedan. Jag citerar: ”Du där som håller på med satelliter. Sluta genast upp för du förstör vår atmosfär!”. Ord och inga visor……och varför inte, med ett visst betraktelsesätt så är jag nog också en bidragande orsak till det myckna snöandet?

Nåväl jag får inte deppa ned mig p.g.a. detta, mycket annat positivt kan jag glädjas åt. Så tex. att jag blivit mentor åt en flicka från Indien som läser rymdtekniska ämnen på Luleå Tekniska Universitet (LTU) med placering vid på Institutet för Rymdfysik campus i Kiruna. Vi har hitintills bara kommunicerat via mail och telefon men på onsdag i nästa vecka skall vi träffas för första gången och det ser jag fram emot. Var från början något tveksam om jag skulle gå in i detta med tanke på att jag slutar min yrkesverksamma tid på rymdbolaget den sista april i år. Men, efter noggrant funderande så beslöt jag att ge det en chans. Kommer säkert själv att lära mig en hel del.

Har flugit till Stockholm idag och skall bo i vår lägenhet på Igelboda platån. Jag skall delta i möten på vårt kontor i Solna på måndag och tisdag fast idag har jag iaf tagit tillfället i akt att tillbringat eftermiddagen med familjen Rosenberg. Var jättekul att åter träffa dom, inte minst Jackson & Esther!

Jättefint väder idag +17 grader, rena värmebölja för en som kommer från vildmarken och klädd för ett betydligt bistrare väder. Lär väl få värmeslag om det fortsätter….fast bättre är nog att njuta så länge det räcker. På onsdag bär det av hemåt igen och då väntar kallare väder och snöskottning kan jag tro.