”Som på räls” brukade man ju säga när något gick bra. Men det var på den tiden man kunde lita på att SJ höll tidtabellerna och att räls och kraftledningar sköttes på ett bra sätt. Tyvärr så verkar hela tågverksamheten ha krackelerat, eller kanske råkat ut för en härdsmälta. I och för sig inte konstigt med alla organisationer inblandade, SJ, Trafikverk, Banverk och säker ett dussintal ytterligare underentreprenörer till dessa, och där var och en har ett begränsat ansvar för trafik och anläggningar men ingen som tar ett helhetsansvar. Jovisst, Näringsdepartementet har det övergripande ansvaret men hitintills så verkar utropen om förbättringar från denna instans verkningslösa…. Iaf med tanke på alla förseningar vi upplever på våra nordliga breddgrader, vilket är mer regel än undantag.

I torsdags hände det igen. Vår plan var att åka med 15.45 tåget från Kiruna mot Stockholm men vi kom iväg först 19.30 dvs nästan 4 timmar försenade vilket berodde på ett kraftledningsproblem på den norska sidan om gränsen. Men lite beröm kan jag kosta på mig. Vi anlände Stockholms central endast en timme senare än tidtabell vilket berodde på att man gasat på, där så gick, och att man fick ”förtur” vid möten och passeringar.

Nu välbehållen och på plats i vår huvudstaden så får jag påtagligt bevis på att vi bor i ett avlångt land med stora skillnader i  klimat. Hemmavid var det en meter snö och 120 mil söderut i Nacka området är det barmark, flera plusgrader,  och jag kan skönja att björkknopparna snart brister.

Under veckan som kommer skall jag arbeta på vårt kontor i Solna. Vi tar även tillfället i akt att umgås med familjen Rosenberg och nästa veckas höjdpunkt är dopet av barnbarnet Esther i Nacka kyrka. Sen bär det av hemåt för att ta itu med att såga, klyva och stapla ved som sen får torka 1,5 månader innan bränslet får ta plats i vedboden.

Börjar nu att så sakteliga närma mig slutkapitlen (just nu 180 A4 sidor) i min skrift. Det har tagit tid att nå hit (1,5 år) eftersom skrivandet har varit nog så sporadiskt men många uppehåll i brist på endera tid, entusiasm, kreativitet, tålamod eller lugn&ro. Kan inte föra in ”skrivkramp” här, för någon brist på densamma har jag inte haft utan snarare för mycket av den varan! Åter får jag tacka Ingrid som läser, kommenterar och uppmuntrar mig till att fortsätta berättandet.

 

Nedan några bilder från Nacka!

 

Ha det bra,

 

Lasse

 


Vid Nacka Strand med
Gud Fader på himmelsbågen av Carl Milles

 

Inte bara människor som besöker Nacka kyrkogård