Ute i vedskogen (björkved såklart) har jag försökt spana efter "sprängticka" men förgäves. Sprängticka (Chaga är det ryska namnet) är en svamp som växer på björk och har använts som medicinsk läkesvamp sedan medeltiden. Den har ett mycket högt ORAC-värde (Oxygen Radikal Absorbance Capacity) och kraftfulla antioxidanter. Men den växer bara på ungefär ca 1 av 5000 björkar ... inte undra på att jag söker förgäves för så många björkar finns inte där jag håller till.

Den är bra mot en hel del saker (kan läsas på nätet) och köps företrädelsevis i pulverform... men det är dyr ca 1000 Kr/kg.

Vi blev emellertid intresserade av detta tillskott och Maria på Hälsokostaffären i Kiruna fick oss att pröva mirakelpulvret. Lite omständig tillredning och man bör vara noggrann men...  vilken energi den ger. Bara efter knappt en vecka med detta pulvriserade svampavkok i den dagliga smoothien har gett resultat... tycker jag mig ha märkt. Finns en del kontraindikationer man bör vara observant på vilket framgår av beskrivningen på produkten.

Snart kanske jag t.o.m orkar med att dra en fullastad pulka eller gå 2 mil med 35kg packning i ryggsäcken (Ljuvliga lumpartid)... eller att se nåt program på TV som jag tidigare tyckt ha varit slöseri med tid (vilket är ganska många)... och tycka att det är intressant och kul... man vet aldrig och jag ser med spänning fram mot  fortsättningen.

Har med dagens arbete i vedskogen samlat ihop ett 25-tal grova björkar och jag fortsätter tills jag fått ihop ett femtiotal. Sen blir det att köra dessa från skogen (7 km) med skoter och timmerdoning till hemmet på solsidan. Därefter vidtar sågning, klyvning och att stapla upp veden (förutom det jag nu fäller så har jag ett upplag på ca 7 kbm osågad björk sen i fjol..Phu... hoppas tickan hjälper)... allt måste vara klart före 4/5 då vi lämnar tystnaden för en veckas yoga och meditation i Dalarna.

Ha en fortsatt bra påskhelg.

  

 

I stilla begrundan över livets nödvändigheter