Regn, regn och åter regn. Jag sitter i skrivarstugan och blickar ut över skräphögen av ris och gräs som jag har lagt upp på våtmarken hitom granarna på vår sida om älven, borde vara en utmärkt dag att bränna skräpet, men jag väntar till nästa blötperiod som nog lär komma.Men även gårdarna på den andra sidan av älven finns i mitt blickfång. Himlen är blygrå och luftfuktigheten betydande och själv mår jag som en prins, hur nu en prins kan tänkas må, gott kan jag tänka mig? Vi har under förmiddagen vistats i lingonskogen. Gråväder eller inte, lingon ska plockas, det är bara att klä sig därefter.
Mycket gott lingonår kunde vi konstatera och vi är nöjda med förmiddagens skörd. Fler turer ut i skog och mark lär det bli under veckan som kommer.

Under förra helgen hade vi ett kärt besök här i Tystnaden. Då kom Rita och hennes kompis Maj för att bo och umgås med oss under två hektiska dagar. Rita som är den fyraåriga flickan (Irma i boken ”De försvunna”) som försvann tillsammans med sin ”Mommo”(Selma i boken) gjorde nu åter en tillbaka färd i tiden för att se på huset hon och hennes mamma (Hilma i boken) bodde i. Vi gjorde även utflykt efter en skogsbilväg i nordöstlig riktning från Lainio för att åter beskåda den terräng som hon hade att ta sig fram i. Skog, myrar och sjöar. Inte lätt för en fyraåring och heller inte lätt för en gammal och orkeslös gumma. Rita har sedan tidigare tillsamman med hustru, Irene, varit upp efter Lainio älv med hjälp av Birger E. och besökt den plats där gumman påträffades och den plats där hon själv hittades av en militärpatrull från Boden. Återigen och av naturliga skäl (för det är en fascinerande händelse) kom vi att pratade mycket om försvinnandet som inträffade i september 1950.
 


I gårkväll hade byns vägsamfällighetsförening anordnat en ”höstfest” på Utmaningen (Lainios vackra lokal för bygdefestligheter och andra tillställningar).Föreningens styrelsen plus ytterliga frivilliga krafter såg till att det mot en billig penning bjöds på en god Tacobuffé, sallad ,dryck och fika. 58 personer hade anammat uppmaningen och deltog. Förutom mat så bjöds det på musikframträdanden av Ulf H. och Tony B. Allt mycket uppskattat. I samtal med min bordsgranne så förundrades vi över att vår lilla by har så mycket kreativ konstnärlig kraft … men inte bara det, utan även den alltmer ökande sammanhållningen och tjänstvilligheten som präglar livet i byn.


På lördag i veckan som kommer är jag inbjuden till Holmas Livs i Kangos för att deltaga på deras säsogsavslutnig för utomhusgrillningsverksamheten som är en mycket uppskattad aktivitet bland byborna, sommargäster och turister. Det ska bli kul.
Ha det gott i höstrusket,
Lasse