Strålande sol idag och så har det varit under de senaste dagarna. Termometern visar på eftermiddagen i dag dryga tre plusgrader. Strålande vårvinterväder m.a.o. Den här årstiden vill vi inte byta mot något annat...även om vi hör från trovärdiga källor längre söderut  att vitsipporna slagit ut och att pollen aktiviteterna kommit i gång på allvar.

Nej, detta byter vi inte bort även om längtan till barnbarnen regelbundet sätter in. Men om dryga en månad ställer även vi kosan mot Saltsjöbaden men vi mellanlandar en vecka i dalarna för att acklimatisera oss till de sydligare breddgraderna. 

Veckan som gått har förutom fint väder även bjudit på en uppsjö av allehanda aktiviteter. Det har varit rökning av renstek (Suovas, vilket kommer att avsmakas till middagen i morgon), björkfällning, kvistning och hemkörning (sista två lassen hemkörda nu på morgonen), sång med kyrkokören, fixa läckande tak, bilbesiktning (ljusinställningen fel...ombesiktning i nästa vecka...suck!), bokföring (alla kvitton och annat viktigt som ligger oregistrerade...suck igen... skulle behöva hjälp av en revisor... eller bli mer ordentlig med bokföringen), manusskrivande och korrigeringar (ett steg fram och två tillbaka... men jag lär mig, brukar jag tänka när det känns som att ro i tjära), Svåger Svante har rest till dottern Anna i Spanien och vi sköter hans hund under bortavaron (vilket vi gör med glädje, bör nämnas... finare västsibirisk laika finns inte).

För att återgå till det här att bygga en rökkåta för att röka sitt kött. Att fälla björk för att se till att värmen inomhus inte tryter under en lång och kall vinter. Att njuta av att få vara ute i "Guds fria natur" och kanske sätta sig på en renfäll vid en eld och koka kaffe och grilla korv. Att bara sitta vid samma eld och höra precis inget annat än eldens sprakande och snön som långsamt smälter av värmen från elden... man hör faktiskt hur snö smälter hur ljudlöst det än synes vara. Allt detta för mina tankar till ursprungsmänniskan. Vi har nog en dragning tillbaka till det enkla och ursprungliga... och jag tror att ju mer vi skaffar oss av saker och ting för att göra livet lättare och mer bekvämt (som vi kanske förleder oss att tro) desto svårare får vi att njuta "Guds fria natur". Att packa pulkan med yxa, mat, renskinn och spade och ge sig ut på en skidtur är inte speciellt attraktivt... jobbigt (det finns ju skoter så varför anstränga sig och det går mycket fortare... och man kommer ännu längre in i "Guds fria natur". Men man missar motionen som pulkdragandet och skidåkandet ger. Man missar skogens ljud och man går miste om det välbefinnande man känner av att för egen maskin klarat av strapatsen skogsturen trots allt innebär.

Missförstå mig rätt. Jag har själv skoter, ATV, motorsågar, röjsågar och annat maskinellt för att underlätta vår tillvaro i tystnaden. Tankarna ovan skall nog mer ses i skenet av mitt "Robinson Crusoe" komplex. Fast idag packade jag verkligen pulkan och vi begav oss på en 12 kilometers skidtur där vi eldade, kokade kaffe och grillade korv.....och vad jag är tillfreds med min dag, skall ni veta.

Lasse

 

All ved är hemkörd så nu är det bara att såga, klyva och torka under försommarens varma vindar

 

Svåger Svantes västsibiriska laika - Ruff - vår nya inneboende...för en viss tid

 

Det tar sig...elden menar jag