Bäst att hålla i hatten i den kraftiga blåst som för närvarande prövar våra markiser nästintill till bristningsgränsen. Själv har jag ingen hatt och har dragit mig inomhus efter några timmar med motorsågsreparerande för att därefter gränsla ATVn och dra till skogs för att kvistande björk och al, Det är besynnerligt att sågredskapen alltid ska  krångla när man mest behöver dem. Kan det möjligtvis bero på eftersatt underhåll?

Nog är det bra att ha praktiska prylar (inte minst är det kul när de funkar). Själv förfogar jag över snöskoter, ATV, motorsåg, gräsklippare, cementblandare, båtar&båtmotorer, skidor, pulkor, snöskor, myggmagnet, bromsfälla, verktyg ... handdrivna såväl som elektriska i alla former och för allehanda ändamål och en del annat som jag knappt vet om att jag har. Men, "Ting tar tid" som Bodil Jönsson en gång skrev, och jag har tyvärr en förmåga att skjuta upp underhållet i den fromma tron att jag sparar tid ... helt knäppt ... vilket jag alltid surt får erfara då jag behöver den trilskande maskinen eller det trasiga verktyget eller skidorna där klistret sitter kvar från sistlidna vårföret, etc, etc. Ja, ja ... det fixar sig som regel men det tar sin rundliga tid och påverkar min sinnesstämning till det sämre. Och inte blir det bättre när jag stressad försöker tvinga fram en lösning. Kastar en blick på den devis jag fick av dotter Jenny i julklapp. Där står med stora bokstäver: "DET SKA GÅ!". Orden är nog mycket passande på mig ... men oj,oj vad jag får lida på vägen dit.

Irene har under alla de år vi varit tillsammans med tålamod och milt tvång försökt få ordning på mitt ordningsamma sinnelag, men jag är nog ett hopplöst fall.

Just nu sitter jag bekvämt tillbakalutad och eldar i kaminen. Irene är på Lainios sedvanliga surströmmingsfest. En tillställning enbart för kvinnor och barn. Män får inte deltaga. Bra tycker jag som får lite egen tid. Vad gör jag då med den? Jo jag surfar på nätet för att hitta instruktioner för hur man byter oljepump och andra handfasta instruktioner som är bra att ha när alla mina försök att fixa något gått käpprätt åt helsefyr.

Mobilen ringer ... Irene som just avslutat surströmmingsfesten vill bli skjutsad över älven (surströmmingen har inmundigats på andra sidan av älven). Jag måste avbryta mitt pladder och genast ta mig till vår båt för att hämta henne ... hoppas bara att motoreländet går igång? ... annars blir det till att ro.

Hälsningar från finska sidan i Tystnaden.

Lasse