Det har blivit varmare här på Platån. Typiskt! När vi själva ska bege oss norrut på måndag. Nåväl, vi lär förhoppningsvis möta ett strålande vårvinterväder när vi väl är på plats i vår nordliga utpost Tystnaden. Kanske lika bra att vi drar norrut ... man hotar med en pollenchock inom kort, vilket kommer att ställa till med problem för mig. Jag har drabbats de två senaste åren men tror den här gången, att jag hinner sätta mig på tåget innan lövsprickningen sätter igång. Tron kan försätta berg har jag hört.

Samtidigt som det ska bli kul att återse hemmet i norr, och ta itu med lite mer praktiska och kroppsliga aktiviteter, så kommer vi att sakna umgänget med barnbarnen. Men så ska det vara. Det bör alltid finnas en längtan, för då blir återseendet desto kärare.

Trettiosidor manus har blivit skrivna under de dryga två veckor vi varit här. Ibland går det inte så raskt. Mycket annat propsar på uppmärksamheten. Men, egentligen. Dessa avbrott från att sitta nedsjunken framför en dator, försjunken i text behöver nog en portion av något helt annat, t.ex. att umgås som en "civiliserad" människa, att vara närvarande och lyhörd ... vilket inte alltid är enkelt ... man får träna på det. I Tystnaden är det förstås betydligt enklare ... förstå mig rätt. Jag menar inte att man där ska vara "ociviliserad" det är bara det att man inte har så många människor omkring sig ... hustrun och svåger Svante och hans hund (fast hunden är inte så bekymrad om jag sitter moltyst och inte låtsas om dess existens).

Att det inte går så raskt som då jag påbörjade skrivandet, kan också bero på att jag närmar mig slutet av det pågående bokprojektet. På något sätt tar det längre tid att formulera varje mening. Det s.k. "flowet" vill inte riktigt infinna sig. Jag får kämpa med orden ... men jag vill tro (där har vi det igen) att trägen vinner, och trägen är jag även om det för stunden är mer transpiration än inspiration.

Jag har försökt komma i kontakt med en illustratör i norr. Någon som är duktig på att illustrera ett bokomslag och ytterligare några sidor. Jag tänker mig illustrationer i stället för foton. Men, jag får nog tänka om, för jag har ännu ej funnit någon. Jag tar gärna emot tips om ni sådana har (skriv i så fall till: larsalm.alm@gmail.com).

Eva-Karin som äger Ebes bokförlag informerade mig igår kväll att min debutbok "Pojken i bäcken" nu blivit talbok, vilket var en glad överraskning för mig. En talbok till skillnad från en ljudbok är en bok som bara kan lyssnas av personer som är berättigade till talböcker. D.v.s personer som har problem att själva läsa text. Det är himla kul att på detta sätt kunna göra en insats för de som annars inte kan ta del av litteratur. Är ni intresserad hur det kan låta så gå gärna in på följande länk:  http://www.legimus.se/work/grades?workId=54530184-8045-4642-81a0-a863009dc18c&focus-target=work_grades

På lördag i nästa vecka gästar jag biblioteket i Luleå där jag håller föredrag om tillkomsten av mina böcker och det pågående, nya bokprojektet. Jag ser fram emot att träffa Lulebor under de två timmar som jag är där.Välkomna😄

Lasse