Tredje söndagen i advent och Samojedspetsen Zita har nedkommit med två valpar. En i natt som tyvärr var död och en på förmiddagen som ser ut att må bra. Svante har haft fullt upp under natten och morgonen med att övervaka förlossningarna. Nu vilar Zita och valpen har funnit juvren och diar för fullt.

Inte trodde vi att tiken skulle bli dräktig. Hon är dryga nio år gammal och har enligt förre ägaren aldrig löpt. Så svåger Svante var övertygad att det var riskfritt att låta Zita och hans andra hund, Ruff, en västsibirisk laika  vara tillsammans. Men icke sa Nicke! Det där med att - aldrig ha löpt-  var nog byggt på en minst sagt bräcklig grund, så att säga. 

Ruff insåg när stunden var mogen att det var dags att göra ett försök. Svante åsåg det hela men tog ingen större notis om det i sann förvissning att det inte skulle bära frukt. Hon hade ju aldrig löpt….och vi hade heller inte sett några tecken på att hon löpte.  

Zita är helvit och Ruff Svart med vita inslag. Valpen är vit med svarta inslag….skall bli intressant att se hur den utvecklas. En sak är säker, det blir en hund med bra egenskaper. Både Zita och Ruff är lugna och stabila jyckar. Att dessutom Ruff är en mycket bra älghund gör inte sannolikheten mindre att även valpen utvecklar liknande egenskaper.

I skrivandets stund så vet jag inte om Svante kommer att behålla valpen men vi får i alla fall umgås med den under de månader som följer, innan han bestämt sig.

Idag har jag plogat isvägen över älven och vägen på solsidan i dryga tre timmar. Mätt is tjockleken som nu är dryga 60 cm och klarar enligt vägverkets tabell 16 ton. En decimeter till så bär den 20 ton och då slutar vi spola vatten på isen. Just nu är Svante i full gång att spola. Vi får passa på när det är någorlunda kallt och uppehållsväders.

Denna tredje advent avslutas för min del med att sjunga med Vittangi församlings kör vid den julkonsert som kören under ledning av Eva Holma ger i Vittangi kyrka ikväll.  Många fina sånger kommer att framföras och kvällen till ära så har vi hjälp av en Imke Utte på violoncell.

Veckan som följer innebär att låta sig mättas och fröjdas vid två julbordstillfällen. Ett på Esrange och ett i Vittangi församlingshem. På fredag tar vi den spårbundna varianten till Stockholm för lite jobb men framförallt jul-nyårs och trettondagsfirande med familjen Rosenberg.

Ha en fortsatt bra tredje advent,

Lasse

Zita i valpsäng. Valpen är bara någon timme gammalVet inte om faderns är stolt? Han verkar inte speciellt intresserade.