Sverige är ett "avlångt land" vilket speciellt äger sin riktighet i årstidsväxlingarna mellan vinter och sommar, dvs vår och höst. När vi lämnade Lainio i tisdag så hade första snön kommit, ca. 2-3 cm vilket natten mot onsdag och under de följande 2 dagarna byggde på snötäcket till ca. ett par dm. För vår resa till huvudstaden tog vi omvägen via Kiruna, vilket var av nöd tvunget eftersom vår tågavgång var från den temporära stationen Kiruna C. 

En upplevelse att få träda in den barack som just nu gäller som stationsbyggnad och som på sin höjd rymmer ett 15 tal personer med packning. Just för vår avgång så var det inte så många som skulle med så där fanns gott om plats.....det snöade och termometern visade 0-grader så även om betydligt fler hade tänkt sig ta tåget med innebörden att en del kanske fått stå ute i den friska luften p.g.a trängsel i baracken, så hade det inte varit alltför besvärligt. Men, temperaturen kan ju krypa ned mot 20-minusstrecket och därunder, och vi litar inte alltid på att SJ håller sina tidtabeller, och då blir det betydligt mer krävande för de som eventuellt måste stå utomhus. 

Ett nytt stationshus, strax intill, är under uppförande. Det skall stå klart under oktober, ganska snart med andra ord, och med större utrymmen. Vet inte om detta blir den slutliga lösningen men i väntan på alla utredningar m.a.p stadens flyttning så lär vi, tågälskare, under en avsevärd mängd år få leva med en något tillfällig stationslösning.....men det går säkert utan gnäll och gny. Vi Norrbottningar är tålmodiga och inte så krävande till vår natur.


 Senaste nytt från grannarna Juto på solsidan är att istjockleken över lugnvattnet i Alasuando är ca. 1 dm och man kan nu både gå och åka skoter över Lainio älv. Förfallstiden i år blev kort och än får vi vänta på att köra bil över men är det bara minusgrader så kommer isen att uppnått 3 dm inom max ett par veckor och då plogar vi med fyrhjuling upp bilväg i Alasuando och sen kan vi tuta och köra.....och posten kommer ända fram till brevlådan på vår soliga sida.

Vi anlände med nattåget till Stockholm på torsdag fm, och på tid! Vinterklädda så möttes vi av 15 grader plus! Så är det och därav rubriceringen. Vi bor i ett avlångt land med stora skillnader så här års, vilket i sig är fascinerande. Om vi tankemässigt skulle fästa en nål på kartan i sydspetsen av Skåne och vrider  den svenska kartan 180 grader runt vår nålaxel så skulle vår hemby Lainio hamna i södra Italien! Jag har ingen karta framför mig men jag tror att jag hamnar ganska rätt?....någon kan ju göra experimentet för att kolla.


 I närheten av familjen Rosengrens lägenhet ligger Nacka kyrka. Känner mig "hemma" eftersom det finns en koppling till Kiruna. Nacka kyrka uppfördes 1891 efter ritningar av Gustav Vickman, vilket ju är samma Gustav som ritade vår vackra kyrka i Kiruna. Kyrka är absolut värd ett besök. Interiören i Nacka kyrka påminner något om den som är i Kiruna kyrka. Till Allhelgonahelgen så framför Nacka Orantoriekör Mozarts Requiem. En höjdar upplevelse. Jag fick ingen biljett i fjol men i år skall jag redan i morgon tillförsäkra mig om en biljett.

På torsdag så drar stora Bus eller Godis evenemanget igång dvs "Halloween".

Jag vill avsluta att önska alla bloggläsare en trevlig vecka som kommer, inkl. Halloween och Alla helgons helg. Om ni stöter på mannen nedan så är det inte Bus jag är ute efter! 

Lev väl