Klockan är 13.45 och inte en ljusglimt så långt ögat kan nå. Mulet och lätt snöfall vilket gör att den sol som enligt almanackan skall visa sig i ca. 2,5 timmar lyser med sin frånvaro och om nio dagar går vi in i den kompakta polarnatten, Det är m.a.o. dystert och mörkt. Fast gällande det senare så försöker vi att med hjälp av illusionistiska knep skapa oss en falsk uppfattning av den verklighet vi befinner oss i. D.v.s. vi tänder ljus, ljusbågar, ljusslingor, upplysta tomtar och granar och julstjärnor, allt för att lysa upp och som en bonus så lättar det upp dysterheten. Tänk vad jobbigt det skulle vara om inte det artificiella ljuset fanns?

Nåväl, igår så firade vi 1:a advent och själv så sjöng jag med församlingskören i Vittangi kyrka. Nu inleds ett nytt kyrkoår och december månad bjuder på så mycket av stämningsfull tillvaro, till skillnad mot november som jag mer vill betrakta som en transportmånad. Ingen kul månad alls…..förstår inte alls varför den uppfanns.

 Vi ser fram emot familjen Rosenbergs ankomst den 18:e och det skall bli så roligt att få vara tillsammans med dom i veckorna tre. Annars så går tillvaron just nu ut på att spola vatten på älvisen och ploga undan den snö som kommer med jämna mellanrum. Nu har vi i genomsnitt ca 55 cm, vilket bär ett ganska så tungt fordon (9 ton) men jag fortsätter att bygga på isen så att vi har 60 cm i genomsnitt efter isvägen, vilket lär ta ytterligare 2-3 dagar. En del inomhusjobb blir det och även ett och annat jobb besök på min arbetsplats, Esrange.

Har kommit en bra bit på vägen med bokskrivandet och befinner mig just nu halvvägs enligt den plan jag satte upp för ett år sedan. Ibland går det lättare att skriva. Kommer in i det välbekanta ”flowet” men ibland är det som att ro i tjära och då får jag vara nöjd om det blir en mening eller två! Jag har jättestor hjälp av Ingrid Wasara som läser varje skrivet kapitel och ger mig mycket värdefull feed-back! Skall bli intressant att se vart det hela slutar.

Lördagen den 7:e bär det av till stugan i Maunu för att träffa Gustav med familj och Ingemar &Marjatta och att vara med på att avnjuta det traditionsenliga julbordet i föreningsstugan. Blir säkert veckans höjdare!

Njut av lugnet och friden,

Lasse